toggle menu

'Drankjes in een café mogelijk duurder in 2020'

'Drankjes in een café mogelijk duurder in 2020'

De prijs van een drankje in een café loopt volgend jaar waarschijnlijk extra op. Dat is het gevolg van de Wet Arbeidsmarkt in Balans, voorspelt ABN AMRO. Die wet heeft als doel vaste contracten aantrekkelijker te maken. In sectoren met veel flexibele contracten, zoals de horeca, betekent dat dat de kosten omhooggaan. De branche berekent die extra kosten vermoedelijk door aan de klanten.

Sowieso stijgen de arbeidskosten in de horeca al vanwege het tekort aan geschikt personeel. Inmiddels zegt bijna een derde van de horecabedrijven moeite te hebben met het vinden van bijvoorbeeld koks of bedienend personeel.

Personeelskosten doorberekend aan klanten 

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) denkt dat de personeelskosten een groter deel van alle kosten van de horecabranche gaan vormen. Nu zijn de personeelskosten ongeveer 30 procent van de totale kosten. Dat wordt enkele procentpunten hoger. 

Boosdoener in het verhaal zijn de nieuwe arbeidsmarktregels van minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66). De werkgever moet meer premie gaan betalen voor de werkloosheidsuitkering van zijn flexibele medewerkers en dus gaan die voor de werkgever duurder worden. De economen van de ABN Amro verwachten dat de klanten hiervoor de rekening betalen.

Prijzen in horeca al gestegen

Overigens zijn dit jaar de prijzen in de horeca ook al flink omhoog gegaan. Dat was grotendeels te wijten aan de verhoging van het lage btw-tarief. Volgens ABN AMRO zijn die hogere prijzen de oorzaak dat de sector nauwelijks is gegroeid in het eerste kwartaal. De economen van de bank denken wel dat de horeca zich in de rest van het jaar herstelt.

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant

Meer over:

Ook interessant