toggle menu

'Drie koppen koffie per dag vergroten kans op langer leven'

'Drie koppen koffie per dag vergroten kans op langer leven'

Het drinken van koffie is zo slecht nog niet. Omvangrijke onderzoeken in de Verenigde Staten en Europa hebben aangetoond dat drie kopjes koffie per dag de kans op een langer leven aanzienlijk vergroten.

De bevindingen van de twee studies zijn maandagavond gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine.

Kleinere kans op vroegtijdig overlijden

Volgens het Amerikaanse onderzoek, afgenomen onder 185.000 mensen, neemt de kans op een vroegtijdig overlijden met 18 procent af als men twee tot vier koppen koffie per dag drinkt. Die bevindingen worden door het Europese onderzoek onderschreven, met meer dan 520.000 ondervraagden in tien verschillende landen het grootste onderzoek ooit naar de relatie tussen koffie en sterven.

Grootste winst bij drie koppen koffie

Een kop koffie per dag heeft al een positieve werking op de gezondheid, maar bij drie koppen is de winst het grootst. Dan neemt de kans op onder meer lever-, hart- en nierziektes substantieel af, aldus de onderzoekers.

Kanttekening

Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze plaatst op Twitter wel een kanttekening. Uit de onderzoeken blijkt alleen dat mensen die koffie drinken minder kans hebben op ziektes, niet dat koffie ook echt de oorzaak is van deze verlaagde kans. Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen Universiteit, geeft een alternatieve oorzaak in de Volkskrant: mensen die koffie drinken, drinken misschien wel minder ongezonde drankjes dan mensen die geen koffie drinken.

Kijk terug of lees de Radar-livestream: Leef je langer als je koffie drinkt?

Bron: ANP / de Volkskrant / Twitter

Ook interessant