toggle menu

Driekwart van de Nederlanders is ooit getroffen door cybercrime

Driekwart van de Nederlanders is ooit getroffen door cybercrime

Bijna driekwart (74 procent) van de Nederlanders heeft thuis weleens te maken gehad met cybercrime. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en Alert Online.

De meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit zijn: een poging tot phishing (56 procent), het sturen van een socialmediabericht met de vraag om een onbekende link aan te klikken (37 procent), het zenden van een zakelijke uitnodiging via social media en malware (beide 20 procent).

Kwart van bevolking denkt weinig gevaar te lopen

Toch denkt een kwart van de bevolking weinig gevaar te lopen. Nederlanders zijn verder 'tamelijk hardleers' in het nemen van maatregelen om zichzelf online te beveiligen. Zo geeft de helft van de al eens getroffen mensen aan nog steeds niets te hebben ondernomen.

'Hoeveelheid mensen die zich niet bewust zijn van cybercrime zorgwekkend'

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt dit zorgelijk: 'Het is zorgwekkend dat veel mensen zich nog steeds niet écht bewust zijn van de risico’s in de digitale wereld. Mijn boodschap is simpel: draai de digitale achterdeur op slot!'

Bron: ANP

Ook interessant