Duizenden consumenten vragen door corona om 'betaalpauze' bij banken

Duizenden consumenten vragen door corona om 'betaalpauze' bij banken

Duizenden consumenten willen een betaalpauze van hun banken nu ze door de coronacrisis in financiële moeilijkheden komen. Dat meldt het programma Meldpunt van MAX na een rondgang onder de vier grote banken. De huishoudens hopen met het tijdelijk opschorten van betaalverplichtingen zoals de hypotheeklasten of kosten die ze kwijt zijn aan een consumptief krediet wat financiële lucht te krijgen.

In veel gevallen gaat het om particulieren die door de corona-uitbraak veel minder inkomsten hebben. Ze zijn hun baan kwijt of ze kunnen of mogen als werknemer minder uren werken. Ook gaat het om veel zelfstandigen die door de coronacrisis minder werk of opdrachten hebben.

Financiële problemen van mensen nemen toe

De Rabobank heeft tot nu toe zo'n 2000 verzoeken gehad voor uitstel van hypotheekaflossing, aldus Meldpunt. Bij De Volksbank, het bedrijf achter SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen, hebben zich al circa duizend klanten gemeld voor een 'coronapauze'. ABN Amro krijgt 'duizenden' aanvragen voor betaalpauzes. Hier zijn het vooral zzp'ers die forse klappen krijgen door de coronacrisis. ING noemt geen aantallen, maar ook deze bank ziet het aantal klanten met financiële problemen stijgen.

Betaalpauze soms al mogelijk

Volgens de Consumentenbond zijn er tientallen banken en hypotheekverstrekkers die de mogelijkheid van een coronapauze voor de hypotheek aanbieden. In de meeste gevallen kunnen mensen dan in elk geval drie maanden lang hun hypotheekbetalingen stopzetten.

De Consumentenbond en ook de hypotheekverstrekkers benadrukken dat klanten op een later moment alsnog de niet betaalde maandlasten moeten inhalen. Het tijdelijk niet betalen van hypotheekrente kan ook leiden tot een hogere belastingaanslag of minder belastingteruggave.

Bron: ANP 

Ook interessant