Duizenden euro’s kwijt door omstreden cryptotoken: 'Xpose Protocol lijkt een stille dood te zijn gestorven'

Duizenden euro’s kwijt door omstreden cryptotoken: 'Xpose Protocol lijkt een stille dood te zijn gestorven'

Het Nederlandse cryptovalutabedrijf Xpose Protocol presenteerde in mei ambitieuze plannen, maar het is nu vooral stil… heel erg stil. Veel mensen zitten dan ook met de handen in het haar omdat ze hun investering van soms wel duizenden euro’s als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen. Radar sprak met Aäron Loupatty, journalist bij BNR nieuwsradio, over de 'stille dood' van de token.

'Het bedrijf zou op 15 december 2021 met een update komen over hoe ze nu verdergaan. Maar het team heeft zelf niets laten horen, dus we kunnen er eigenlijk van uitgaan dat het project helemaal dood is', aldus Loupatty, die de token al langer in de gaten houdt. Radar besteedde in september al aandacht aan de dubieuze gang van zaken rondom Xpose.

Van 125 miljoen naar 166.000 dollar

Op 2 november stopte Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax, met zijn werkzaamheden voor Xpose Protocol. Overmars had zich naar eigen zeggen 'vooraf beter moeten verdiepen in de zaak'. In het voorjaar werd hij nog als adviseur gepresenteerd.

In mei liep de waarde van de token snel op, maar de koers daalde ook weer in rap tempo. 'De marktwaarde van Xpose steeg naar 125 miljoen dollar, maar het is nu 166.000 dollar waard. Daarnaast werden talloze beloftes niet nagekomen. Veel mensen zijn daardoor hun vertrouwen in het bedrijf verloren.'

'We gaan onszelf een tijdje bezinnen'

Xpose kwam daarna met het nieuws naar buiten dat het team zich een tijdje 'zou bezinnen' om te kijken hoe ze verder zouden gaan. Ook zouden er gesprekken gaande zijn met deskundigen om meer te doen in de NFT-markt. Het bedrijf maakte tevens kenbaar dat het project niet was gestopt, 'ondanks alle geruchten en valse beschuldigingen'.

Vals bericht

Na een lange periode van stilte werd op 16 december een vals bericht gedeeld in de telegramchat van Xpose. In het bericht werd gemeld dat de stekker uit het project zou zijn getrokken. Dit tot grote woede van vele investeerders, waaronder YouTuber en presentator Nesim Nesim el Ahmadi, bekend van het YouTube-kanaal Supergaande. Je kunt het nepbericht hier lezen:

Instagramaccount Nesim el Ahmadi

Er werd echter al snel duidelijk dat het om een trolaccount ging, iemand die zich voordeed als de Xpose Developer. 'Het is iemand die de boel probeerde te trollen, maar het team heeft zelf niets laten horen. Desalniettemin, lijkt er dus wel op dat het project dood is. Er is geen vertrouwen meer in de toekomst, dat zie je ook bij de mensen die erin hebben geïnvesteerd en die deel uitmaken van die groepen', meldt Loupatty.

Reactie Vasco Rouw

Veel investeerders laten het hier niet bij zitten. 'In de groepen zie je heel veel haat voorbijkomen richting Vasco Rouw en Marc Overmars. Ook Ralph de Geus, de andere adviseur die tevens mede-eigenaar is van het digitale voetbalplatform 433 en kledingmerk BALR, krijgt veel kritiek. Mensen voelen zich misleid.' Rouw, die overigens eerder al verklaarde niet meer bij het project betrokken te zijn, plaatste deze reactie op zijn Instagramaccount:

Hoewel Rouw beweert niets aan het project te hebben verdiend, is er echter niets bewezen. 'Hij heeft in een telefoongesprek aangegeven dat hij zijn walletadres zou delen, maar dat heeft hij nooit gedaan. We weten niet hoe het verdiende geld is uitgegeven en de wallet waar het geld voor de marketing binnen zou komen, is leeg.'

Aangifte

Gezien de BNR-journalist de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt, wordt hij op social media ook benaderd door gedupeerden. 'Mensen komen vaak bij mij in de 'direct messages' terecht met de vraag wat ze nu verder kunnen doen en of ze juridische stappen kunnen ondernemen. Ik heb ook een aangifte voorbij zien komen van iemand die de token eerder dit heeft jaar gekocht en nooit iets heeft ontvangen.'

Zo simpel is het om een cryptotoken te maken

Radar besteedde in september al aandacht aan deze omstreden token en liet toen ook zien hoe simpel het is om een eigen cryptotoken te maken. Rouw gaf toen aan dat hij 'geen enkele manier ziet waarop bij Xpose de koers kunstmatig is opgedreven'. Je kunt de volledige reactie van Rouw hier lezen. Het tv-item kun je hier terugzien:

Zo simpel is het om een cryptotoken te maken
Bekijk complete uitzending
Waar moet je op letten als je investeert in crypto?

De situatie rondom Xpose Protocol is helaas geen uitzonderlijk geval. Loupatty heeft daarom nog een aantal tips om betere financiële keuzes te maken als het aankomt op investeren in crypto.

'Let vooral op het nut van zo’n token. Het gaat hierbij om de vraag of het een specifiek doel heeft, maar kijk ook naar wie erachter zit en welke mensen zich openbaar hebben gemaakt. Check de achtergrond van deze personen via Google.'

Hij adviseert eveneens om niet simpelweg in crypto-adviezen van influencers te stappen. 'Doe zelf onderzoek. En blijf er ver van weg als er gouden bergen worden beloofd, want dat is gewoon een simpele manier om mensen te overtuigen om te investeren in een munt.'

Ook interessant