'Duur energielabel moet worden geschrapt'

'Duur energielabel moet worden geschrapt'

Vereniging Eigen Huis (VEH) roept minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief dringend op om haar plannen voor een nieuw en duur energielabel te schrappen.

'Het nieuwe energielabel is veel duurder en omslachtiger dan het huidige label, maar biedt een huiseigenaar of koper geen enkel nieuw inzicht of beter handelingsperspectief om de woning energiezuiniger te maken', zegt directeur Cindy van de Velde van VEH.

Het huidig energielabel is goedkoper

Als de plannen van de minister doorgaan, moet een huiseigenaar waarschijnlijk vanaf 1 juli 2020 voor zijn energielabel een labeladviseur inschakelen. Dat kost al snel 190 euro, aldus de VEH. Het huidige label kost slechts een paar euro en kan eenvoudig zelf online worden geregeld. Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning en is tien jaar geldig.

Vereniging Eigen Huis vreest dat het voorgestelde nieuwe energielabel niet meer wordt dan een 'symbolische en zeer dure papieren tijger' die huiseigenaren onnodig op kosten jaagt.

Verkeerd energielabel voor je huis: wie is verantwoordelijk?

Stel dat je een huis hebt gekocht met energielabel A, maar wanneer je eenmaal met de verbouwing begint, blijkt dat het huis label D moet hebben. Dat betekent dat je én te veel hebt betaald voor het huis én dat je extra moet gaan isoleren. Bij wie moet je nou aankloppen? Radar maakte hier eerder een uitzending over:

Verkeerd energielabel voor je huis

Bron: ANP

Ook interessant