Duurdere vliegtickets zorgen voor stijging van gemiddelde consumentenprijzen

Duurdere vliegtickets zorgen voor stijging van gemiddelde consumentenprijzen

Consumentengoederen en -diensten waren in april 2,9 procent duurder dan een jaar eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit kwam vooral door de prijsontwikkeling van vliegtickets en een verblijf in bungalowparken. Rond feestdagen en in vakanties zijn de prijzen van deze diensten hoger doordat meer mensen met vakantie gaan.

Vorig jaar viel het paasweekend in de laatste week van maart en dit jaar midden in april. Ook benzine had volgens het statistiekbureau een verhogend effect op de stijging van de consumentenprijzen. De prijsontwikkeling van kleding had daarentegen een verlagend effect.

Verschil tussen consumentenprijsindex en inflatie

In maart betaalde de consument 2,8 procent meer dan vorig jaar. De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Bron: ANP

Ook interessant