toggle menu

Duurzaam eten steeds populairder

Duurzaam eten steeds populairder

We kopen steeds meer voeding met een duurzaamheidskeurmerk. Vorig jaar besteedde de Nederlandse consument 27 procent meer aan eten met zo'n keurmerk dan in 2015. Dat blijkt uit de keurmerkmonitor van onderzoeksbureau IRI. In totaal werd er 3 miljard euro omgezet aan duurzame voeding.

Supermarkten bieden ook steeds meer duurzaam voedsel aan. Het aandeel binnen de totale omzet steeg in 2016 van 9,4 procent naar 11,9 procent. Vis is koploper in het duurzame segment, gevolgd door eieren en koffie/thee/cacao. Het grootste keurmerk is Beter Leven.

De monitor bestreek onder meer de keurmerken Fair Trade/MaxHavelaar, Beter Leven, MSC, UTZ en Milieukeur.

'Niet alle keurmerken betrokken in onderzoek'

De koepelorganisatie van supermarkten en levensmiddelenhandel, CBL, is blij met de toename en ziet daarin dat de consumenten bewuster kiezen voor duurzaam voedsel. Wel vindt het CBL het jammer dat niet alle keurmerken in het onderzoek worden betrokken.

Zo zitten varianten van duurzaam voedsel die supermarkten hanteren zoals Kip van Morgen, weidemelk en vrije-uitloop eieren niet in de monitor van het IRI. Ook is in het onderzoek niet terug te zien dat er minder gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt op groente en fruit. Bovendien worden meer vleesvervangende producten verkocht.

Als dit allemaal wel meegeteld zou worden, dan komt de stijging van het eten van duurzamere producten nog veel hoger uit, zegt CBL-directeur Marc Jansen.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant