'Duurzaam' restaurant serveert lang niet altijd duurzame vis

'Duurzaam' restaurant serveert lang niet altijd duurzame vis

Restaurants die beweren een verantwoorde menukaart te hebben, serveren lang niet altijd duurzame vis. Dat blijkt uit onderzoek van de Good Fish Foundation (GFF).

De GFF, uitgever van de VISwijzer, onderzocht de menukaart van 500 restaurants die in 2016 op restaurantsite Dinnersite hadden aangegeven met de VISwijzer te werken. Op 81% van die menukaarten stond tenminste één vissoort die 'rood' scoort op de VISwijzer.

'Rode' vissoorten op de kaart

De score 'rood' op de VISwijzer betekent dat een vis meerdere duurzaamheidsproblemen heeft, zoals overbevissing, schade aan de zeebodem of milieu-impact door de kweek.

Van de genoemde 81% heeft ongeveer een derde van de totale menukaarten één rode vissoort op de kaart, 30% heeft twee rode vissoorten en de overige 19% heeft zelfs drie of meer rode vissoorten op de kaart staan.

Duurzaamheidsproblemen

De belangrijkste 'rode' vissoort die geserveerd wordt is de gamba, die op meer dan de helft van de menukaarten gevonden is. Ook verse tonijn scoort vrijwel altijd rood en staat op 31% van de menukaarten.

Daarnaast staat er op maar liefst 15% van de menukaarten paling. Dit terwijl paling een ernstig bedreigde diersoort is en er hiervan nog geen duurzame visserij of kweek mogelijk is. Ook de rode soorten als rog, spiering, zwaardvis en botervis trof de GFF aan op menu’s.

Enquête onder chefs

In een telefonische enquête van de GFF onder restauranthouders geeft 4 op de 5 respondenten aan dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp is in hun bedrijfsvoering.

Volgens de onderzoekers vertrouwen de meeste chefs volledig op hun leveranciers, maar die zouden slechts weinig informatie geven over de herkomst van hun vis.

Radar over tonijn in restaurants

Radar besteedde eerder aandacht aan de slechte voorlichting over tonijn in restaurants.

Bron: Good Fish Foundation

Ook interessant