toggle menu

E-book mag tweedehands worden verkocht

E-book mag tweedehands worden verkocht

De e-bookwebwinkel Tom Kabinet mag vooralsnog doorgaan met het te koop aanbieden van tweedehands e-books via haar website. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam maandag bepaald.

Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) probeerde via een kort geding een verbod op de verkoop van tweedehands e-books door Tom Kabinet af te dwingen. Volgens de uitgevers maakt Tom Kabinet met haar website inbreuk op de auteursrechten van de bij haar aangesloten schrijvers.

Marktplaats voor digitale boeken

De site TomKabinet.nl is een marktplaats waar gebruikers e-boeken tweedehands kunnen aanbieden en kopen. De site stelt daarbij als voorwaarde dat het een legaal gekocht e-boek moet zijn en dat de verkoper zijn e-boek verwijdert zodra het door iemand is gekocht. Maar volgens het NUV is dat nu juist niet te controleren. 'Daarmee faciliteert de site de verkoop van illegale e-boeken', stelde het uitgeversverbond.

Geen uitsluitsel

Maar de voorzieningenrechter oordeelt dat dit niet eenduidig valt op te maken uit de Europese rechtspraak. Volgens de rechter kan niet worden uitgesloten dat voor e-books dezelfde regels gelden als voor papieren boeken, die hoe dan ook tweedehands mogen worden verkocht. Zolang de rechtspraak op dit terrein geen uitsluitsel biedt, gaat het volgens hem te ver om in kort geding deze handel te verbieden.

Samenwerken

Hierbij is volgens de rechter nog van belang dat Tom Kabinet gezien haar werkwijze en opstelling niet op één lijn kan worden gesteld met 'piratenwebsites' en dat het Nederlands Uitgeversverbond ieder overleg met haar uit de weg gaat. Tom Kabinet heeft juist betoogd te willen samenwerken met de uitgevers, om het illegaal downloaden van e-books aan te pakken.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant