Echtheidskenmerk in duizenden paspoorten en ID-kaarten werkt niet goed

Echtheidskenmerk in duizenden paspoorten en ID-kaarten werkt niet goed

Ongeveer 5000 paspoorten en identiteitskaarten zijn niet in orde. Door een technische fout bij de vervaardiging is het mogelijk dat een van de elektronische echtheidskenmerken niet werkt. De bezitters van deze reisdocumenten moeten een nieuw exemplaar halen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar dat hoeft pas na de vakantie.

De paspoorten en identiteitskaarten zijn gewoon geldig, ook als het echtheidskenmerk inderdaad niet naar behoren werkt. Het ministerie heeft ook niet gehoord van problemen bij grenscontroles. Als door de fout bijvoorbeeld een elektronische gate niet opent, kan de reiziger zich melden bij de gewone grenscontrole. Die is op de hoogte en kan de reiziger alsnog de grens over helpen.

Gratis nieuw reisdocument

De bijna 600.000 mensen bij wie de fout kan zijn opgetreden, ontvangen een brief met uitleg. Ze kunnen met een gratis app controleren of hun paspoort in orde is. Vanaf maandag kunnen ze ook bij de gemeente of ambassade terecht. Wie een reisdocument heeft met een productiefout, krijgt gratis een nieuw exemplaar.

Bron: ANP

Ook interessant