Radar

toggle menu

Een nieuwbouwwoning is erg duur geworden

Slecht nieuws uit bouwput Nederland. In de eerste helft van dit jaar zijn er 14 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. En dat terwijl de productie juist flink omhoog zou moeten, als het ministerie van Volkshuisvesting zijn doelstelling wil halen van jaarlijks ruim 80 duizend extra woningen.

Het zit de bouwers niet mee, maakte de NVB, de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemingen, maandag bekend. De belangstelling voor hun producten taant door een combinatie van factoren, aldus NVB-directeur Nico Rietdijk. Consumenten aarzelen volgens hem bij de aankoop van een huis door de gestegen hypotheekrente, het afnemend vertrouwen in de economie en scherpere hypotheekvoorwaarden.

Daarnaast kampt de bouwbranche nog met andere problemen. De kosten van het neerzetten van een woning zijn flink gestegen. In tien jaar zijn de pure bouwkosten omhoog gegaan met 36 procent. Voor de benzinekosten was dat 74 procent.

De klap op de vuurpijl, aldus Rietdijk, is de prijsstijging van bouwgrond. Tien jaar geleden kostte een gemiddelde kavel 29 duizend euro. Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot 101 duizend euro. Een stijging van bijna 250 procent, aldus Rietdijk. En dat drijft de prijzen van nieuwbouwwoningen sterk op. Gemeenten zouden wat hem betreft hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de prijzen met zeker 13 duizend euro per kavel moeten verlagen. Ook willen de bouwers minder aanvullende, kostbare eisen van de overheid aan bijvoorbeeld duurzaam bouwen.

Nieuwbouw is een heel duur product geworden, bevestigt woordvoerder Roeland Kimman van makelaarsvereniging NVM. 'En dat terwijl de helft van de Nederlanders wil verhuizen. Maar wat ze zoeken is te duur of het bestaat niet.'

Ook de Utrechtste makelaar Julius ter Haar ziet nog steeds een groot tekort aan nieuwbouwwoningen. In zijn werkgebied zijn er zomaar enkele honderden belangstellenden als er een leuk nieuw project wordt aangeboden. 'Maar mensen doen er erg lang over om te beslissen. De kopers zijn op het moment heel kritisch.'

Bij het ministerie wordt het slechte nieuws over de bouwproductie tamelijk laconiek opgenomen. Een woordvoerster: 'We zien de tekorten. Die spanning is er. Maar je hebt nu eenmaal schommelingen in de conjunctuur.'

De minister zal nog met stimuleringsmaatregelen komen, belooft de woordvoerster. Zo wordt onder meer veel verwacht van 'regionale woningbouwregisseurs'.

Bron: De Volkskrant.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant