'Eén op vijf klikt nog steeds op links in phishingmails'

'Eén op vijf klikt nog steeds op links in phishingmails'

Ondanks bewustwordingscampagnes klikt één op de vijf Nederlanders nog steeds op links in phishingmails. Dat laten beveiligingsbedrijven Fox-IT en Motiv weten tegenover de NOS.

Fox-IT en Motiv voeren regelmatig testen uit bij bedrijven om de alertheid van medewerkers te controleren. Uit onderzoek blijkt dat die alertheid er nauwelijks is en mensen maar weinig maatregelen nemen om zichzelf online te beschermen.

'Bewuster na campagne'

Deze week begint de zesde editie van een bewustwordingscampagne om mensen beter op het internet te beschermen. Ethisch hacker Sanne Maasakkers van Fox-IT vindt het een goed idee. 'Na zo'n campagne zie je dat mensen zich korte tijd bewuster gedragen, maar na een tijdje ebt dat weer weg.'

Link aanklikken is al genoeg

Naast het feit dat veel mensen op links in phishingmails klikken, vult 69 procent ook nog vaak hun wachtwoorden in. Maasakkers zegt dat een link aanklikken soms al genoeg is. 'Als je computer op verouderde software draait, kan ik die ook overnemen als je alleen op een mailtje klikt.' Hackers zouden hierbij al toegang kunnen krijgen tot bestanden, de geregistreerde toetsaanslagen of de webcam activeren.

Wat als je een link uit een phishingmail hebt aangeklikt?

Volgens Maasakkers kun je een aantal dingen doen als je op een phishinglink hebt geklikt. Zet de verbinding uit. Dit kan door de internetstekker eruit te halen. Vraag hulp aan iemand die verstand heeft van computers. 'Daarmee voorkom je dat ze iets installeren waardoor je computer iedere keer dat je opstart meteen verbinding maakt met de hacker', geeft Maasakkers aan.

Maatregelen tegen cybercrime

De voorgaande campagnes hebben volgens Patricia Zorko van het Nationaal Cyber Security Centrum eraan meegedragen dat driekwart van de Nederlanders bekend is met cybercrime. Toch neemt slechts één op de vijf maatregelen.

Radar heeft vijf tips op een rijtje gezet waarmee je veiliger kunt internetten. Naast deze vijf tips is het volgens Zorko ook verstandig om regelmatig back-ups van je bestanden te maken. Hierdoor verlies je minder bestanden als je slachtoffer wordt van ransom software, waarbij bestanden op je computer worden vergrendeld.

Phishingmails herkennen

Phishingmails: ze lijken net echt, maar zijn het niet. Waar kun je op letten?

Hoe herken je een phishingmail?

Bron: NOS

Ook interessant