toggle menu

Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer zonder BSN

Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer zonder BSN

Om risico's op fraude te verkleinen en de privacy te vergroten, krijgen alle eenmanszaken voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. De Belastingdienst gaat daarmee voldoen aan de eis van de waakhond Autoriteit Persoonsgegevens. Die wilde een alternatief voor het huidige nummer, dat het vertrouwelijke burgerservicenummer (BSN) bevat.

De Belastingdienst was op de vingers getikt wegens het schenden van de privacy bij het innen van belasting bij zelfstandige ondernemers. Het huidige btw-nummer met BSN, dat bijvoorbeeld op facturen en websites staat, kan leiden tot fraude met de identiteit.

Quote
Het is goed dat er een werkbare oplossing gepresenteerd is die de privacy van ondernemers beschermt en tegelijkertijd de heffing van de btw verzekert
Staatssecretaris Menno Snel

'Het is goed dat er een werkbare oplossing gepresenteerd is die de privacy van ondernemers beschermt en tegelijkertijd de heffing van de btw verzekert', aldus verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel. Er zijn ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland.

Bron: ANP

Ook interessant