EenVandaag: Nieuw vleesschandaal met paardenvlees

EenVandaag: Nieuw vleesschandaal met paardenvlees

Er is opnieuw een vleesschandaal in Nederland. Bij slachthuis Van Hattem Vlees in Dodewaard is paardenvlees gevonden in partijen rundvlees. Dat bedrijf leverde onder meer vlees aan de supermarkten Deka, Deen en Vomar, meldt EenVandaag.

Tijdens een strafrechtelijk onderzoek van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA is paarden-DNA aangetroffen in vier partijen rundvleessnippers van het slachthuis. Uit het onderzoek van de IOD blijkt ook dat de administratie van het bedrijf niet in orde is. Uit de gegevens van het bedrijf valt vooralsnog niet na te gaan in welke partijen rundvlees paardenvlees is verwerkt en waar het (paarden)vlees precies ligt opgeslagen.

Bij diverse koelhuizen in Nederland zijn partijen vlees geblokkeerd. Het zou in totaal gaan om enkele tonnen vlees. Van Hattem Vlees moet eerst aantonen wat de inhoud en de herkomst van de partijen vlees is. Tot op heden kan het bedrijf dat niet volgens de NVWA.

Paardenvlees kan gevaarlijk zijn voor menselijke consumptie als de paarden het medicijn Fenylbutazon hebben gekregen.

Administratie niet op orde

Uit het onderzoek bleek ook dat de administratie van het bedrijf niet in orde is. De directie van Van Hattem Vlees wilde niet ingaan op de zaak. Een woordvoerder van het bedrijf liet weten dat men zich niet herkent in de beschuldigingen van de NVWA.

Bron: ANP / Eenvandaag

Ook interessant