toggle menu

EenVandaag vindt asbest in make-up HEMA en Douglas, HEMA spant kort geding aan

EenVandaag vindt asbest in make-up HEMA en Douglas, HEMA spant kort geding aan

Drie gecertificeerde laboratoria hebben asbest gevonden in de make-up van HEMA en Douglas, zo meldde EenVandaag. Het gaat om de producten 'My Cheek Palette Blush' van Douglas en 'B.A.E. loose powder foundation 2nd skin' van HEMA. HEMA ontkent de uitkomsten van deze onderzoeken en spande een kort geding aan om de uitzending tegen te houden, en de informatie op de website te laten verwijderen. De rechter wees deze eisen af.

Het Expertisecentrum Asbest en Vezels (ECAV) liet de make-up door drie laboratoria testen op aanwezigheid van asbest. Alledrie vonden ze asbestvezels in de betreffende producten van HEMA en Douglas.

De winkelketens trokken de make-up aanvankelijk terug toen EenVandaag met ze in gesprek ging, meldt het programma. HEMA heeft TNO en Wessling Oostenrijk hun product laten testen, en daarbij zou geen asbest zijn aangetroffen. HEMA wilde niet met het ECAV in gesprek over het verschil in gebruikte methoden. 

Wessling keek ook naar My Cheek Palette Blush van Douglas, en vond ook daar geen asbest in. De producten liggen nog in de schappen.

Verschil mogelijk verklaard door andere onderzoeksmethode

Experts zeggen dat de verschillende uitkomsten verklaarbaar zijn: de labs die HEMA en Douglas inschakelden gebruikten een andere onderzoeksmethode. Dat zit in de voorbereiding op het onderzoek en in de gebruikte microscopen. 

Ook kan asbest ongelijkmatig in producten voorkomen. Dat betekent dat in het ene monster wel asbestvezels kunnen zitten, en in een ander niet. Zelfs binnen het product zelf kunnen de vezels ongelijkmatig verspreid zijn. 

HEMA ontkent beschuldigingen en spant kort geding aan

Omdat HEMA het niet eens is met de bevindingen van EenVandaag spande zij een kort geding aan om de uitzending tegen te houden. Daarin slaagde zij niet. Ook het tweede kort geding, ditmaal om de tekst die op de dag van uitzending werd gepubliceerd te laten verwijderen, had geen succes voor HEMA. HEMA gaf aan opnieuw naar de rechter te gaan om de uitzending te laten verwijderen. 

Bron: ANP / EenVandaag

Meer over:

Ook interessant