Eerste energietarieven bekend: prijzen fors omhoog

Eerste energietarieven bekend: prijzen fors omhoog

Een gezin van vier personen is vanaf 1 juli op jaarbasis zo'n 70 euro meer kwijt aan gas en licht. Dat blijkt uit cijfers die energieleverancier Delta donderdag bekend heeft gemaakt, meldt het AD.

Volgens prijsvergelijker Gaslicht.com wordt met name het gas duurder: dat tarief stijgt vijf procent, en dat zorgt voor 51 euro extra kosten per jaar. Elektriciteit wordt 2 procent, 14 euro, duurder. Omdat Delta het vastrecht ook met 6 euro verhoogt kom je uit op een prijsstijging van 71 euro per jaar.

Als eerste

Delta maakt doorgaans als eerste leverancier de nieuwe tarieven bekend. Volgens het AD is het een goede indicatie om te kijken wat andere bedrijven doen, maar in januari dit jaar bleek dat niet alle leveranciers het voorbeeld van Delta volgden.

Gasprijs in de lift

De handelsprijzen van gas stijgen sinds eind 2016. Het zou kunnen dat consumenten dat terug gaan zien in de energienota, maar dat is pas zeker als ook grote leveranciers zoals Eneco, Essent en Nuon de tarieven bekend maken.

Vast contract afgesloten?

Let wel: heb je een vast energiecontract afgesloten van een jaar of langer, dan blijf je gewoon de afgesproken prijs betalen.

Als de losse tarieven per 1 juli stijgen lijkt het voordeliger om de energieprijs voor langere tijd vast te zetten. Dat kan veranderen als de energieleverancier besluit om de prijs van de vaste contracten te verhogen.

Bron: AD.nl

Ook interessant