toggle menu

Eerste persoon in Nederland besmet met coronavirus

Eerste persoon in Nederland besmet met coronavirus

In het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ligt een man die is besmet met het nieuwe coronavirus. De patiënt ligt op een geïsoleerde afdeling. Dat meldden gezondheidsinstituut RIVM en minister Bruno Bruins (Medische Zorg) donderdagavond. Het is de eerste keer dat in Nederland een besmettingsgeval is vastgesteld.

Let op: deze informatie is mogelijk verouderd. Kijk hier voor actuele informatie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Bekijk ook de website van het RIVM voor de actuele stand van zaken

De besmette man is volgens het RIVM kort geleden in de Noord-Italiaanse regio Lombardije geweest. In Italië zijn zeker 650 besmettingen gemeld en zeventien patiënten zijn overleden.

Lees ook: Alles wat je moet weten over het nieuwe coronavirus

De besmetting werd vastgesteld door onderzoek in het laboratorium van het ziekenhuis. De GGD zoekt op dit moment uit met wie de man in contact is geweest. De man heeft carnaval gevierd, maar was niet besmettelijk toen hij carnaval vierde. 'Er is dus geen reden tot zorg', zei de burgermeester van Tilburg, Theo Weterings, tijdens een persconferentie over de eerste coronabesmetting van Nederland. 

Het gaat inmiddels goed met de patiënt. Volgens de burgemeester wordt al nagedacht over ontslag uit het ziekenhuis en een terugkeer naar huis, waar hij in thuisisolatie zou gaan.

Alert op nieuwe besmettingen

'Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe wanneer nieuwe besmettingen worden ontdekt: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.'

Bruins maakte de eerste virusbesmetting in Nederland bekend tijdens de rechtstreekse tv-uitzending 'Het coronavirus: feiten en fabels' op NPO 1. De minister kreeg een briefje in zijn handen gedrukt dat hij meteen voorlas. Volgens de NOS zou de man 'tegen de vijftig jaar' zijn.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant