Eerste poortjes NS-stations augustus dicht

Eerste poortjes NS-stations augustus dicht

De toegangspoortjes bij NS-stations in Woerden, Rotterdam Alexander, Almere centrum en Enschede worden in augustus definitief afgesloten. Dat liet een NS-woordvoerder vrijdag weten.

Ze zijn dan alleen nog toegankelijk met een ov-kaart of een papieren chipkaartje. Uiteindelijk worden over een periode van 2 jaar bij 82 stations de toegangspoortjes in gebruik genomen.

Dicht na proef

In 2014 gaan gefaseerd de poortjes bij in totaal 26 stations door heel Nederland dicht. Het jaar daarop volgen 27 stations, en ook nog eens 27 in 2016. De poortjes gaan definitief dicht na een geslaagde proef de afgelopen maanden op de stations in Woerden, Rotterdam Alexander, Almere centrum en Enschede.

Overige stations blijven open

In Nederland zijn ruim 400 treinstations. Bij de 82 stations waar de toegangspoortjes dichtgaan, stapt 90 procent van alle treinreizigers in of uit de trein. Daarom komen op de andere stations geen toegangspoortjes en blijven die stations dus vrij toegankelijk. 'We wilden alleen poortjes plaatsen op de stations waar de grootste reizigersstroom zich verplaatst', aldus een NS-woordvoerder.

Eerder protest

Regeringspartijen VVD en PvdA lieten in maart nog weten dat niet alle stations moeten worden afgesloten voor mensen zonder geldig vervoersbewijs. De NS gaat hierover in gesprek met gemeenten. Niet-reizigers zouden met een tijdelijke gratis pas toch toegang kunnen krijgen. Ook hulpverleners houden altijd toegang tot de stations.

De poortjes zijn bedoeld voor de sociale veiligheid te verhogen en om zwartrijden te voorkomen.

Bron: ANP

Ook interessant