Eieren teruggeroepen in Duitsland, België noemt consumptie veilig

Eieren teruggeroepen in Duitsland, België noemt consumptie veilig

De Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft bijna een miljoen eieren terug laten roepen na de ontdekking van fipronil in Nederlandse eieren. Het consumeren van eieren in België is vooralsnog wel veilig.

Situatie Duitsland

In Duitsland werd bij een verdeel- en inpakpunt bij de plaats Borken het gif in eieren ontdekt. De aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft vervolgens bijna een miljoen eieren teruggeroepen. Via het verdeelpunt werden ook 1,3 miljoen eieren naar de deelstaat Nedersaksen getransporteerd. Het ministerie van Landbouw in die staat adviseerde inmiddels om die ook uit de handel te halen. Het is niet bekend of ook in andere deelstaten eieren met gif terecht zijn gekomen.

Lees ook: NVWA adviseert voorlopig geen eieren te eten

Situatie België

Het consumeren van eieren in België is veilig. De eerste resultaten van analyses op met fipronil besmette eieren 'zijn geruststellend voor de volksgezondheid', meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) woensdag. 'De Europese drempelwaarden zijn niet overschreden'

Er komt dan ook geen waarschuwing voor het publiek om geen eieren te eten. Ruim anderhalve week geleden werd bekend dat inspecteurs van het FAVV het insecticide hadden aangetroffen in enkele eieren.

Op 20 juli lichtte het agentschap andere landen in over de mogelijke aanwezigheid van het illegale product in eieren. 'Verdachte’ eieren zijn vernietigd en de handel van een aantal Vlaamse pluimveebedrijven is geblokkeerd.

Volgens het Antwerpse parket heeft het bedrijf Poultry-Vision uit Weelde, dat producten levert tegen pluimveeziekten, uit winstbejag fipronil vermengd met een middel voor bloedluisbestrijding dat wél is toegestaan. Poultry-Vision leverde ook aan het Nederlandse bedrijf ChickFriend dat door Nederlandse pluimveehouders was ingehuurd om bloedluis te bestrijden.

Bron: ANP

Ook interessant