toggle menu

Eigen bijdrage geestelijke gezondheidszorg leidt tot meer gedwongen opnames

Eigen bijdrage geestelijke gezondheidszorg leidt tot meer gedwongen opnames

De invoering van een eigen bijdrage in 2012 voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft geleid tot verdubbeling van het aantal gedwongen opnames. Het aantal mensen dat zich vrijwillig liet behandelen voor een psychische aandoening daalde juist met 13 procent.

Deze conclusie trekken het VUmc en GGZ inGeest in samenwerking met de universiteiten van Tilburg, Rotterdam en Nijmegen op basis van onderzoek naar de gevolgen van de invoering van de eigen bijdrage.

Het onderzoek geldt alleen voor 2012, omdat de eigen bijdrage per 1 januari 2013 na flinke kritiek weer werd afgeschaft.

Vermindering zorgkosten als doel

Het doel van de invoering van de eigen bijdrage was om de zorgkosten te verminderen. Dat is volgens de onderzoekers gelukt. Alleen is het grootse deel van 70 miljoen euro aan besparingen tenietgedaan door de 57 miljoen extra kosten voor gedwongen opnamen en acute zorg, stelt het VUmc.

Gedwongen opnamen vooral voor schizofrenie en bipolaire stoornis

'Door het mijden van zorg door mensen met een zware stoornis had de eigen bijdrage bij deze groep meer gedwongen opnamen en crisiscontacten tot gevolg', zegt VUmc-hoogleraar Aartjan Beekman. De stijging in de gedwongen opnamen werd vooral veroorzaakt door patiënten met schizofrenie of een bipolaire stoornis.

'Toegang goede zorg beperkt'

'Het blijft voor ons als behandelaars onbegrijpelijk dat we allerlei programma’s opzetten om iets te doen aan een toename van verwarde mensen op straat en dat tegelijkertijd de toegang tot goede zorg voor deze patiënten wordt beperkt', zegt Beekman. 'Dat voelt als het paard achter de wagen spannen.'

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant