toggle menu

Eigen huis steeds vaker buiten bereik voor middeninkomen

Eigen huis steeds vaker buiten bereik voor middeninkomen

Het kopen van een eigen huis blijft voor steeds meer middeninkomens een droom. Omdat de lonen amper stijgen, lasten toenemen en de woningprijzen naar recordhoogtes stijgen, is een eigen huis voor mensen met een normaal inkomen vaker onbereikbaar.

Huizenmarkteconomen Nic Vrieselaar en Carola de Groot van het Economisch Bureau van Rabobank noemen de resultaten van een onderzoek, dat in opdracht van De Telegraaf is uitgevoerd, ontluisterend. 'Voor Jan Modaal is de welvaart die als normaal werd beschouwd, zoals een eigen huis, niet meer vanzelfsprekend', zegt econoom Nic Vrieselaar in de krant.

Vrije huursector

Voor Jan Modaal is de prijs van een woning opgelopen tot acht à negen keer het jaarinkomen. Dat was in de jaren 90 nog vier tot vijf keer. Middeninkomens komen daardoor in de vrije huursector terecht en die krijgen, stelt Vrieselaar in De Telegraaf, toch al vaak de volle mep te verwerken. 'Lagere inkomens worden ontzien met toeslagen, hogere inkomens kunnen schuiven met de belasting.' Jan Modaal valt daar precies tussenin.

Petitie

De PvdA is een petitie gestart om wonen betaalbaar te houden. De oppositiepartij wil onder meer dat starters op de woningmarkt een voorsprong krijgen op pandjesbazen. Voor beleggers moet de overdrachtsbelasting van 2 naar 10 procent, voor starters juist naar 0 procent.

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat een fijne woning een recht moet zijn, geen luxe voor wie het kan betalen. 'Op veel plekken in Nederland zien we de markt haar werk doen, maar niet voor de mensen. Het zijn de beleggers en pandjesbazen die profiteren. Tijd om in te grijpen en de markt aan banden te leggen', aldus de sociaaldemocraat op Facebook over het tekort aan betaalbare woningen.

Bevriezing van de woninghuren

Asscher wil dat corporaties minder belasting gaan betalen zodat ze meer woningen kunnen bouwen. Hij pleit verder voor bevriezing van woninghuren die de afgelopen tijd te hard zijn gestegen. Ook moeten meer mensen in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Nu ligt de grens bij een jaarinkomen van iets meer dan 38.000 euro. De PvdA wil minimaal 45.000 euro. 'Ik heb ook geen bezwaar tegen 55.000 euro', zegt hij tegen NU.nl.

Bron: ANP

Ook interessant