Eigen verzekeraar handelt straks schade af bij auto-ongeluk

Eigen verzekeraar handelt straks schade af bij auto-ongeluk

Als je een auto-ongeluk hebt gehad, hoef je straks alleen bij je eigen verzekeraar terecht. Verzekeraars gaan namelijk onderling het schadeproces regelen. Consumenten met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) hoeven hierdoor niet langer zelf de schade te verhalen op de verzekeraar van de veroorzaker, zo meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De regeling wordt ingevoerd om schades aan motorrijtuigen sneller en eenvoudiger af te handelen en gaat waarschijnlijk medio 2021 in.

'Gedoe en ergernis verminderen'

'Dit kan gedoe en ergernis bij consumenten verminderen over schade aan hun voertuig die door anderen is toegebracht', zegt ACM-directeur Michiel Denkers. Daarnaast moet de nieuwe regeling geen toetredingsdrempel zijn voor nieuwe schadeverzekeraars. 'Zij moeten eenvoudig, op basis van eerlijke en objectieve criteria, bij deze regeling kunnen aansluiten.'

Keuzevrijheid consument van belang

De autoriteit juicht de regeling toe, maar benadrukt tevens dat de consument wel de vrijheid moet houden om rechtstreeks de schade bij de aansprakelijke verzekeraar te verhalen. Je kunt je daarbij laten begeleiden door een onafhankelijk adviseur of bemiddelaar.

Het Verbond van Verzekeraars beaamt dat keuzevrijheid voor consumenten een belangrijk uitgangspunt is. 'Consumenten kunnen rekenen op een voortvarende en zorgvuldige afhandeling van schades ongeacht de gekozen route.'

Snellere afhandeling letselschade

De regeling kan mogelijk ook invloed hebben op de afhandeling van letselschade. Radar heeft onlangs aandacht besteed aan dit onderwerp. Letselschadeslachtoffers strijden vaak jaren voor ze een schadevergoeding ontvangen van verzekeraars. Je kunt de uitzending hier terugkijken:

Gedupeerden letselschade wachten onnodig lang op vergoeding 

Onnodig lang wachten op vergoeding

Dat slachtoffer vaak onnodig lang wachten op een vergoeding, bleek ook uit ons onderzoek onder ruim 3.000 letselschadeslachtoffers. De afwikkeling van letselschade duurt vele jaren en vooral verzekeraars zouden de afhandeling onnodig traineren. Je kunt de volledige resultaten van het onderzoek naar de afhandeling van letselschade hier lezen. 

Ook interessant