Eind van de insuline-injectie is in zicht

Eind van de insuline-injectie is in zicht

Wetenschappers ontwikkelen een nieuwe methode voor het toedienen van insuline voor diabetespatiënten. Er wordt een capsule onder de huid van de patiënt ingebracht die automatisch insuline afgeeft wanneer het lichaam daar behoefte aan heeft. Daarmee komt het einde van de vermaledijde injectie in zicht.

Het systeem zou verlichting kunnen brengen voor diabetici met alle typen 1 en sommige mensen met type 2. De proeven die wetenschappers hebben genomen met muizen, wezen uit dat het bloedsuikergehalte wekenlang normaal blijft.

Bijwerkingen behoren tot de verleden tijd

De ingebrachte capsule bevat genetisch bepaalde cellen die de insuline afgeven. Wetenschappers van de Zwitserse ETH-universiteit in Zürich zijn positief over het ontwikkelde systeem. Zij denken dat omstreeks 2040 circa 10 procent van de wereldbevolking aan een of andere vorm van diabetes zal lijden.

Het implantaat zou een geweldige uitkomst betekenen. De capsule hoeft namelijk maar drie keer per jaar te worden vervangen. Ook bijwerkingen van de injectie, complicaties voor ogen, zenuwen en hart, behoren dan tot de verleden tijd, meldt The Guardian.

Bron: ANP

Ook interessant