'Eindelijk forse boete bij voedselschandaal'

'Eindelijk forse boete bij voedselschandaal'

De Consumentenbond reageert verheugd op het verhogen van de boetes voor overtredingen van de Warenwet. Die gaan fors omhoog naar maximaal 810.000 euro bij ernstige voedselschandalen. Voorheen bedroegen de boetes hooguit 4500 euro en kwamen bedrijven volgens de bond makkelijk weg met forse overtredingen.

Noodzaak hoge boete

Volgens directeur Bart Combée van de Consumentenbond zijn consumenten de afgelopen jaren keer op keer opgeschrikt door voedselschandalen. 'De huidige boetes zijn een lachertje en onvoldoende afschrikwekkend. Dit maakte de noodzaak van hogere boetes door de NVWA pijnlijk duidelijk', aldus Combée.

Maximale boete

De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een wijzigingsvoorstel voor de Warenwet, ingediend door het Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA). Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) had in haar oorspronkelijke voorstel een verhoging naar een maximale boete van 81.000 euro staan. Dat bedrag is op verzoek van de Kamer nog eens vertienvoudigd.

Moedwillig frauderen

Volgens Dikkers zijn frauderende bedrijven 'vaak grote jongens die moedwillig frauderen met voedsel om zo een beetje extra winst te maken'.

Daardoor komt volgens haar de voedselveiligheid in gevaar en weten mensen niet meer wat ze eten. 'Die bedrijven kun je alleen afschrikken met een boete die ook echt pijn doet', aldus Dikkers.

Een affaire met door salmonella besmette zalm van het bedrijf Foppen was volgens de Consumentenbond mede aanleiding voor de aanscherping van de boetes. Elf bedrijven weigerden om mogelijk besmette zalm uit de schappen te halen. Deze bedrijven kregen boetes van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van slechts circa 1050 euro.

Bron: ANP

Ook interessant