background branding

'Elektriciteitsnet moet flexibeler worden'

stopcontact_elektriciteitsnet_628.jpg

Het elektriciteitsnet moet nog flink worden aangepast om Nederland klaar te maken voor de massale overstap op zonne- en windenergie. Gebeurt dit niet, dan kunnen er over pakweg vijftien jaar verstoringen optreden.

Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau TNO dat maandag aan het ministerie van Economische Zaken wordt aangeboden.

Grote piek aan energietoevoer

Bij het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen en windmolens kan er soms een grote piek aan energietoevoer ontstaan, terwijl op andere momenten de toevoer juist kan stilvallen. Dit is afhankelijk van of de zon zich laat zien en van hoe hard het waait.

'Opslagcapaciteit moet worden vergroot'

Om deze pieken en dalen beter te kunnen opvangen is het bijvoorbeeld nodig dat de opslagcapaciteit van het elektriciteitsnet wordt vergroot. Nu wordt nog ongeveer 15 procent van de stroom duurzaam opgewekt. In 2030 zal dat ongeveer 50 procent zijn.

Meer variatie in vraag naar stroom

Het is ook belangrijk dat er meer variatie komt in de vraag naar stroom. Bedrijven zouden meer kunnen inzetten op wat TNO flexibiliteitsdiensten noemt. Particulieren zouden met slimme meters hun elektriciteitsverbruik kunnen aanpassen aan de wisselingen in het stroomaanbod.

Nu zijn de prijsverschillen van stroom op verschillende tijden nog relatief klein, maar als deze straks groter worden werpen dit soort aanpassingen naar verwachting vruchten af. ,,Flexibiliteit is een kernbegrip van de toekomstige stroomvoorziening'', aldus de onderzoekers.

Bron: ANP