Elektrische auto behoudt langer waarde

Elektrische auto behoudt langer waarde

Elektrische auto's verliezen vanaf 2025 minder snel waarde dan auto's met een benzine- of dieselmotor. Dat concludeert ING in een nieuw sectorrapport over de autobranche.

Voor veel autokopers was de restwaarde van elektrische auto's een belangrijke zorg bij de aanschaf van een nieuwe wagen. Vooral de accu, die met de tijd een deel van zijn capaciteit verliest, zou kunnen bijdragen aan waardeverlies.

Tips: het kopen van een elektrische auto

Stroomprijzen, benzineprijzen en overheidsbeleid: waar krijg je mee te maken als je een elektrische auto koopt?

Wil je een tweedehands elektrische auto kopen? Let dan op accuslijtage. Waar moet je nog meer aan denken? Lees meer in dit artikel: Tips voor het kopen van een tweedehands elektrische auto.

Nieuwverkoop van elektrische auto's groeit

Volgens ING groeit de nieuwverkoop van elektrische auto's snel, waardoor het tweedehandsaanbod ook groeit. In 2025 zijn het waarschijnlijk de populairste auto's. Aangezien het aanbod van tweedehandsjes dan nog achterblijft bij de vraag, zal de waarde hoog blijven, zo vermoeden de economen.

ING schat dat nieuwe elektrische auto’s na vijf jaar 40 procent tot bijna 50 procent van hun nieuwwaarde behouden. Dat is aanmerkelijk meer dan benzineauto’s (35 tot 42,5 procent) en diesels (27,5 tot 35 procent). Vooral elektrische auto's met een wat langere actieradius zijn relatief waardevast.

Radar over laadpalen

Alle nieuwverkochte auto's moeten in 2030 elektrisch zijn: daarvoor pleit de Nederlandse overheid. Er komen steeds meer laadpalen bij. Waar de laadpalen komen, bepaald de gemeente. Dat zorgt soms voor ergenis bij bewoners, die een laadpaal voor de deur krijgen. Kijk Radar over laadpalen terug.

Bron: ANP

Ook interessant