toggle menu

Emté roept diepvrieserwten terug wegens listeriabacterie

Emté roept diepvrieserwten terug wegens listeriabacterie

Supermarktketen EMTÉ haalt per direct de extra fijne diepvrieserwten van het merk Pinguin uit de schappen en adviseert klanten het product niet te consumeren. Het gaat om verpakkingen van 1 kilo. De erwten zijn verwerkt in een Hongaarse fabriek waar de bacterie Listeria monocytogenes is ontdekt.

Deze bacterie kan onder meer voedselinfecties veroorzaken. Vooral zwangere vrouwen, ouderen, jonge baby's en mensen met een verzwakt afweersysteem lopen een verhoogd risico op ernstige gezondheidsschade.

Diepvriesgroenten van Greenyard

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde donderdag voor de producten van de Hongaarse fabriek van Greenyard. Besmette diepvriesgroenten van dit bedrijf hebben sinds 2015 tot nog toe voor zover bekend zeker 47 Europeanen ziek gemaakt sinds 2015. Negen van hen zijn overleden. De NVWA verwacht de komende tijd meer waarschuwingen en 'terugroepacties'.

Supermarktketen Coop liet eerder op de dag al weten gehaktschnitzels met 30 procent groenten uit zijn winkels te halen omdat daar mais in zit die mogelijk besmet is met de listeriabacterie. Klanten van EMTÉ die de diepvrieserwten hebben gekocht, kunnen die terugbrengen en krijgen dan hun geld terug. Of de bacterie er daadwerkelijk in zit, is onbekend.

Kans op besmetting is klein

Volgens het Voedingscentrum is de kans op besmetting overigens klein. Gezonde mensen met een normale afweer worden meestal ook niet erg ziek van Listeria monocytogenes. En van goed koken of bakken gaat de bacterie dood.

Bron: ANP

Foto: Emté

Ook interessant