Eneco geeft fors minder vergoeding voor het terugleveren van zonnestroom

Eneco geeft fors minder vergoeding voor het terugleveren van zonnestroom

Eneco verlaagt de vergoeding die mensen met zonnepanelen krijgen voor het terugleveren van stroom flink. Het energiebedrijf probeerde afgelopen jaren nog mensen tot de aanschaf van zonnepanelen te verleiden door het reguliere stroomtarief te hanteren voor de opgewekte stroom die klanten zelf niet gebruikten. Maar Eneco vindt dat niet meer nodig nu zonnepanelen een stuk populairder zijn geworden.

Het tarief wordt vanaf 5 september teruggebracht tot 9 cent per kilowattuur (kWh), bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door het AD. Dit bedrag kon eerst nog oplopen tot 50 cent per kWh. De krant berekende ook dat zonnepanelenbezitters die een duur variabel energiecontract hebben hierdoor in een jaar zomaar honderden euro's minder kunnen ontvangen voor hun overtollige stroom.

Maatregel treft iets minder dan een kwart van de zonnepaneelklanten

De zegsvrouw van Eneco kan geen bedragen noemen. Ze geeft aan dat de maatregel iets minder dan een kwart van de zonnepaneelklanten van het bedrijf raakt. Verreweg de meeste mensen met zonnepanelen zouden niet meer stroom opwekken dan dat ze zelf gebruiken. Eneco erkent dat er mensen zijn die hier niet blij mee zijn, maar het bedrijf zou ook niet heel veel klachten ontvangen.

'Diefsstal bij klaarlichte dag'

Op sociale media zijn wel boze reacties te lezen. Zo spreekt iemand van 'diefstal bij klaarlichte dag', een ander heeft het over een 'schofterige oplichterstruc'. 'Waarom kan Eneco tussentijds de teruglevertarieven aanpassen? Ik kan toch ook niet per september minder gaan betalen, omdat de rekening te hoog wordt', vraagt weer een andere Twitteraar zich af.

De Consumentenbond klaagde onlangs nog dat veel consumenten al lang een te lage vergoeding krijgen voor de stroom die ze teruggeven aan het net. De organisatie wil dat klimaatminister Rob Jetten snel een minimumvergoeding vaststelt voor de zonnestroom. Vattenfall kondigde recent aan om de vergoeding vanaf september juist te verhogen. Het bedrijf betaalde eerder 7 cent per kWh en dat wordt 16,8 cent.

Bron: ANP / AD

Ook interessant