toggle menu

Energiedrank nóg ongezonder dan gedacht

Energiedrank nóg ongezonder dan gedacht

Energiedrankjes zijn slechter voor de gezondheid dan voorheen werd gedacht. Dat de combinatie van calorieën, suikers en cafeïne voor het oppeppende effect zorgt, was al bekend. Een nieuwe studie van de Universiteit van Texas laat nog meer negatieve gezondheidsgevolgen zien.

Uit het onderzoek blijkt dat de consumptie van één energiedrankje het risico op een hartaanval of beroerte binnen 90 minuten flink verhoogt. Dat komt doordat het de bloedvaten vernauwt.

Verhoogde bloedsuikerspiegel

Verder blijkt dat de interne diameter van de bloedvaten na consumptie tot de helft van het oorspronkelijke formaat vernauwt. De onderzoekers vermoeden dat de combinatie van ingrediënten tot een verhoogde bloedsuikerspiegel leidt, wat vervolgens voor vernauwing van de vaten zorgt.

Voorheen was al bekend dat energiedrank het lichaam uitdroogt en vochtopname in de darm vertraagt. Ook kan het drankje voor hartritmestoornissen zorgen.

Koopverbod jongeren onder de 18

Uit eerder onderzoek van het RIVM bleek dat 1 tot 2 procent van de jongeren tussen 13 en 18 jaar dagelijks minstens drie blikjes energydrink consumeert. 4 op de 10 jongeren drinkt het drankje maandelijks.

Naar aanleiding van eerdere cijfers pleitte de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde al voor een koopverbod voor jongeren onder de 18 jaar.

In 2008 besteedde Radar al aandacht aan energiedrankjes:Bekijk onze eerste uitzending over energydrink

Acht jaar later in 2016 namen we de energydrink nogmaals onder de loep. Toen was al bekend dat je er hartkloppingen, tandverderf en slapeloosheid van kon krijgen:

Bekijk de uitzending uit 2016 over energiedrankjes

Bron: AD
 

Ook interessant