Energielabels apparaten worden duidelijker

Energielabels apparaten worden duidelijker

Huishoudelijke apparaten als koelkasten, (af)wasmachines, monitors, wasdrogers en lampen krijgen vanaf maart 2021 een overzichtelijker energielabel. De indeling van de bekende gekleurde labels wordt veranderd zodat consumenten in de winkel én online sneller kunnen zien hoe hoog het energieverbruik is.

De huidige 'verwarrende en complexe' categorieën A+, A++ en A+++ worden geschrapt, zo werd twee jaar geleden beklonken. De Europese Commissie heeft maandag de nieuwe zuinigheidsschaal van A tot en met G gepresenteerd. Afhankelijk van het apparaat komen er ook pictogrammen met informatie over bijvoorbeeld waterverbruik of geluidsniveau bij.

Online databank voor energie-efficiëntie

Consumenten kunnen een onlinedatabank raadplegen om de energie-efficiëntie van producten te vergelijken. Die database is ook toegankelijk via zogeheten QR-codes en komt dit jaar beschikbaar.

Besparen op energiekosten

Huishoudens kunnen met behulp van de nieuwe labels fors besparen op energiekosten, stellen milieuorganisaties. Het nieuwe systeem zou volgens Brussel ertoe moeten leiden dat tegen 2030 een jaarlijkse energiebesparing wordt behaald die gelijkstaat aan het verbruik van België en Luxemburg samen.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant