toggle menu

Energierekening consument komend jaar fors omhoog

Energierekening consument komend jaar fors omhoog

Een gemiddeld Nederlands huishouden is volgend jaar meer kwijt zijn aan zijn energierekening.  De gestegen grondstofprijzen zullen de prijs omhoogduwen. Dit voorspellen economen van ABN Amro. 

De prijs van gas en kolen is de afgelopen tijd sterk gestegen. Veel elektriciteitscentrales draaien op deze grondstoffen. De prijs van elektriciteit is sinds 2010 al niet meer zo hoog geweest. In februari was de groothandelprijs voor elektriciteit nog 37 euro per megawattuur. Dit is inmiddels opgelopen naar 63 euro. 

Verdriedubbeling CO2-emissierechten

De prijsstijging kent meerdere oorzaken. Het verstoken van gas en kolen leidt tot veel uitstoot van CO2. Deze emissierechten zijn dit jaar drie keer zo duur geworden, wat energiebedrijven veel geld kost.

Het gaat economisch goed in Europa, waardoor er een hogere vraag naar energie is. Daarnaast steeg de vraag naar Nederlandse energie vanuit België. In het land vielen een aantal kernreactoren uit door onderhoud. De groeiende vraag verhoogt de prijs van elektriciteit.

Hogere belasting op energierekening

Eerder werd al duidelijk dat de belasting op de energierekening volgend jaar hoger wordt. Gemiddeld zou dit de rekening met 150 euro per jaar verhogen. 

Lees meer over de belastingverhoging 

Bron: NOS / AD 
 

Ook interessant