toggle menu

Energierekening is volgens ACM beter controleerbaar

Energierekening is volgens ACM beter controleerbaar

Energierekeningen van consumenten zijn beter te controleren op geleverde diensten. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kunnen klanten bij alle energiebedrijven kostenposten die op de rekening staan, eenvoudig terugvinden in hun contract en in de informatie over prijswijzigingen.

De toezichthouder had vorig jaar energierekeningen onderzocht van veertig bedrijven. Daarvan voldeden er 16 aan de uitgangspunten van de ACM. Bij 21 moesten nog kleine aanpassingen worden gedaan. Bij drie was er sprake van dusdanig slechte prestaties dat werd gedreigd met dwangsommen.

Radar krijgt regelmatig klachten van consumenten die niet begrijpen waarom ze moeten bijbetalen op hun jaarafrekening. De rekening staat vol met kostenposten die amper te controleren zijn. Radar besteedde vorig jaar aandacht aan het controleren van je energierekening.

Hoe controleer je of je energierekening klopt?

Aanbod, contract en rekening

Inmiddels voldoen nu alle veertig bedrijven aan de gevraagde aanpassingen. Zo moeten onvermijdbare kosten voortaan in de vaste leveringskosten worden meegenomen. Volgens de ACM zijn aanbod, contract en rekening nu duidelijk en controleerbaar.

Belang van een duidelijke rekening

'Energie is voor veel huishoudens een belangrijke kostenpost. Daarom vinden wij het belangrijk dat consumenten een duidelijke rekening krijgen die ze kunnen controleren. Dit helpt consumenten ook in het gesprek met hun energiebedrijf wanneer de rekening onverwacht hoog uitvalt', aldus Bernadette van Buchem, directeur bij de ACM.

Bron: Radar / ANP

Ook interessant