Erasmus MC start met inwendig bestralen van borstkankerpatiënten

Erasmus MC start met inwendig bestralen van borstkankerpatiënten

Het Erasmus MC in Rotterdam is als eerste ziekenhuis in Europa begonnen met het inwendig bestralen van borstkankerpatiënten. Zij hoeven voortaan niet meer wekenlang op en neer naar het ziekenhuis voor bestraling, maar ze zijn in een keer klaar, aldus het universitaire ziekenhuis woensdag.

Bovendien brengt de nieuwe stralingstechniek, die in Canada al langer wordt toegepast, geen schade toe aan hart- of longweefsel en is er minder huidschade dan bij externe bestraling. Het inwendig bestralen, genaamd 'Permanent Breast Seed Implants' (PBSI), houdt in dat borstkankerpatiënten kleine 'titanium-zaadjes' in de borst krijgen via een holle naald. Voorafgaand hieraan worden met behulp van echobeelden en een CT-scan nauwkeurig bepaald waar precies dit moet plaatsvinden. De behandeling duurt ongeveer een uur.

'Nauwkeurigere bestraling prettig voor patiënt'

'Na een borstsparende operatie volgt altijd een periode van bestraling om eventuele achtergebleven tumorcellen alsnog te vernietigen. Door inwendig te bestralen, kan nauwkeuriger bestraald worden én het is veel prettiger voor patiënten doordat het in gang zetten van de inwendige bestraling in één ziekenhuisbezoek geregeld is', zegt arts-onderzoeker Gerson Struik.

'Verminderde kans op terugkeer'

De nieuwe behandeling is volgens het Erasmus met name geschikt voor patiënten van boven de vijftig met een laag risico op tumors. Volgens Struik vermindert de nauwkeurigere methode de kans op terugkeer van kanker.

Eerder onderzoek in Canada heeft toonde aan dat de kans dat de kanker binnen vijf jaar in dezelfde borst terugkeert rond de 1 procent ligt.

Update 14:16 - Duizenden vrouwen krijgen diagnose

Jaarlijks krijgen zo'n 17.000 vrouwen in ons land de diagnose borstkanker. Tussen de 1000 en 2000 daarvan komen volgens Struik van het Erasmus in aanmerking voor de nieuwe behandeling. De arts hoopt dat andere Nederlandse ziekenhuizen de behandelmethode overnemen.

Bron: ANP

Ook interessant