toggle menu

Erfpachtplan ligt ter inzage voor Amsterdammers

Erfpachtplan ligt ter inzage voor Amsterdammers

Amsterdammers kunnen hun mening gaan geven over het plan van B en W voor eeuwigdurende erfpacht, in plaats van het huidige stelsel waarbij de canon (de jaarlijkse erfpachtbijdrage) eens in de vijftig jaar wordt vastgesteld en dan ineens omhoog kan schieten. Vanaf maandag ligt het plan zes weken ter inzage, heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt.

Eeuwigdurende erfpacht betekent dat het jaarlijkse bedrag dat de erfpachter moet betalen aan de eigenaar van de grond, namelijk de gemeente, voortaan eenmalig wordt vastgesteld en niet meer tussentijds wordt herzien. Dat nieuwe systeem is transparanter en biedt meer zekerheid, zegt wethouder Eric van der Burg (Grondzaken).

Overwegend positief

Woningeigenaren mogen straks zelf kiezen of ze overstappen naar de eeuwigdurende erfpacht. Wie er dit jaar al voor kiest om over te stappen, kan een aanzienlijk voordeel behalen. Hij of zij betaalt een erfpachtcanon die is gebaseerd op de WOZ-waarde van 1 januari 2014, toen de huizen veel minder waard waren dan nu. Daarbovenop krijgt de Amsterdammer die vrijwillig overstapt een korting van 10 procent.

De Amsterdamse VVD-fractie vindt het een goed plan, waarmee een eind wordt gemaakt aan het 'afromen van de Amsterdammer', vooral omdat huiseigenaren de eeuwigdurende erfpacht ook helemaal kunnen afkopen. Ook D66 in de hoofdstad is overwegend positief.

Een groep erfpachters verenigd in een actiecomité zegt geschokt te zijn over het voorstel, dat 'de negatieve verwachtingen nog overtreft'. Het comité verwacht dat woningen op erfpachtgrond sterk in waarde zullen dalen en dat de canons en bedragen waarvoor die kunnen worden afgekocht onbetaalbaar zullen worden 'met gedwongen verhuizing als gevolg'.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant