toggle menu

'Ernstige kwetsbaarheid in Infectieradar RIVM'

'Ernstige kwetsbaarheid in Infectieradar RIVM'

Iemand met 'enige technische vaardigheid' kon toegang krijgen tot gegevens van mensen die de Infectieradar hebben ingevuld. Dat meldt de NOS zaterdag. Via de Infectieradar verzamelde het RIVM gezondheidsinformatie van mensen om de verspreiding van het coronavirus in de gaten te kunnen houden.

Het formulier waarop mensen informatie over hun gezondheid konden invullen is inmiddels offline gehaald, mensen kunnen zich nog wel aanmelden voor de Infectieradar. 

Lek bestond al sinds introductie

Het lek bestond al sinds de introductie van het platform op 17 maart. Volgens het RIVM werden de formulieren wel dagelijks opgeschoond. Wie het lek vandaag ontdekte kon formulieren van langer dan een dag geleden niet meer downloaden. Als iemand het lek al eerder heeft ontdekt, zou die dus tienduizenden aanmeldingen hebben kunnen inzien. Of dat het geval is, is niet bekend.

De afgelopen dagen is twee keer in de database gegluurd, een keer door de tipgever van de NOS en een keer door de deskundige die de omroep heeft ingeschakeld, aldus de RIVM-woordvoerder.

Aanmelders van de Infectieradar moesten formulieren invullen, waarin ze onder meer gevraagd werden naar welke medicijnen ze gebruiken, of ze roken en of ze een allergie hebben. Zij moesten ook eenmaal per week doorgeven of ze klachten hebben die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus.

Geen misbruik gemaakt

Niemand heeft misbruik gemaakt van het gat in de beveiliging van de Infectieradar. Alleen de journalist van de NOS en de beveiligingsdeskundige die de omroep waarschuwde, hebben gegevens ingezien, zegt het RIVM.

Bron: NOS / ANP

Ook interessant