Erotisch centrum als alternatief voor de Wallen

Erotisch centrum als alternatief voor de Wallen

De gemeente Amsterdam overweegt een prostitutiehotel of erotisch centrum als alternatief voor de raamprostitutie op de Wallen en elders in het stadscentrum. De twee opties komen met relatief de meeste voordelen uit een vergelijking, blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. Sekswerkers zijn daarover boos.

Het college vindt dat de huidige vorm van raamprostitutie mede oorzaak is van de overlast in de Amsterdamse binnenstad en de soms onbeschofte behandeling van sekswerkers door passanten.

De gemeente ziet in een sekshotel dat met vergunningen werkt, een aantal voordelen. Door een centrale, bewaakte ingang worden bezoekersstromen meer beheersbaar. Ook biedt die optie anonimiteit en een alternatief voor prostituees die nu zonder vergunning werken. Vooral mannelijke en transgenderprostituees zouden daarbij gebaat zijn.

Combinatie horeca en erotiek 

Een erotisch centrum, waarin naast een prostitutiehotel of bordeel ook erotisch entertainment en horeca zijn gehuisvest, zou als voordeel hebben dat de feesttoeristen en kijkers er goed mee worden bediend. Burgemeester Halsema schrijft dat mogelijk meerdere opties tegelijk worden uitgewerkt.

Naast een nieuwe bestemming voor de prostitutie, wil Halsema onder meer betere controles op het vergunningloze circuit en op malafide verhuurders die vaker in verband zijn gebracht met illegale prostitutie.

Overlastbeperking en rechten voor sekswerkers 

De gemeente houdt bij het bedenken van een nieuwe bestemming rekening met onder meer omvang, locatie, zichtbaarheid en toegang. Doel is om de rechten van sekswerkers te waarborgen en om mensenhandel en overlast te voorkomen en te bestrijden. Voor de zomer moet een definitief voorstel klaar zijn.

Sekswerkers willen op de Wallen blijven

Sekswerkers willen absoluut niet weg van de Wallen, zo laat belangenvereniging Red Light United weten. Raamprostituees hebben geen problemen met de toeristen, die juist de voornaamste klandizie vormen. Bovendien kiezen ze zeer bewust voor deze vorm vanwege de veiligheid. De zichtbaarheid houdt hen veilig, aldus de belangenvereniging.

Bron: ANP

Ook interessant