'Eten buiten de deur en bestellen steeds populairder'

'Eten buiten de deur en bestellen steeds populairder'

Nederlanders geven steeds meer geld uit aan eten en drinken buiten de deur. Ook wordt er vaak niet op een eurootje meer of minder gekeken bij het laten thuisbezorgen van maaltijden. Volgens het FoodService Instituut Nederland (FSIN) bedroeg de omzet van zogeheten foodservicebedrijven vorig jaar voor het eerst meer dan 20 miljard euro.

'De volle terrassen van 2018 waren illustratief', zegt directeur Jan-Willem Grievink van het kennisinstituut. 'En als de consument toch thuis eet, dan kiest hij steeds vaker voor gemak en luxe.'

De opbrengsten in de branche lagen 5,5 procent hoger dan in 2017. De bezorgomzet van de foodservicebedrijven zat met 1,7 miljard euro ruim 13 procent in de lift. Ook supermarkten en andere foodwinkels leveren bestellingen van boodschappen steeds vaker bij mensen thuis af. Hier is sprake van een plus van 29 procent en bijna 1,5 miljard euro aan bezorgomzet.

Kruising tussen supermarkt en restaurant

Als deze trends zich doorzetten zal het klassieke supermarktmodel van weekboodschappen onder druk komen te staan, voorspelt Grievink. Hij verwacht in de komende jaren een doorbraak van het fenomeen 'superants'. Dat is een kruising tussen de functies van supermarkt en restaurant.

Lees ook: Hoe ben je de trucs van de supermarkt te slim af?

In Nederland bestaat dat laatste al een beetje. In de Foodmarkten van Jumbo is het bijvoorbeeld al mogelijk om in een café versgebakken pizza's te eten en koffie te drinken. Albert Heijn heeft onlangs aangegeven werk te willen maken van onder meer eethoeken in de winkel.

Omzetverhoging door verhoging lage btw

De vooruitzichten voor de horecabranche blijven voorlopig goed, aldus Grievink. De verhoging van het lage btw-tarief naar 9 procent alleen al zou volgens de marktonderzoekers in 2019 een omzetverhoging van meer dan 1 miljard euro kunnen veroorzaken. Het FSIN voorziet dat de buitenshuisconsumptie dit jaar ruim 6 procent groeit.

De verwachte stijging komt niet alleen door hogere prijzen, maar vooral ook omdat Nederlanders steeds meer buitenshuis lijken te leven. Het aantal terrassen blijft waarschijnlijk groeien en het aantal evenementen waar 'food' een belangrijke component is, blijft volgens de kenners ook stijgen. Het FSIN presenteert alle trends op de Horecava. Dat is de jaarlijkse horecavakbeurs die deze week wordt gehouden in de RAI in Amsterdam.

Bron: ANP

Ook interessant