Etiketten peutermelk vaak misleidend

Etiketten peutermelk vaak misleidend

Op de etiketten van opvolgmelk en peutermelk staan vaak misleidende en onjuiste gezondheidsclaims. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een dinsdag verschenen onderzoek.

Van de onderzochte 66 producten opvolgmelk en peutermelk voldeden er 49 niet aan de regelgeving. Op etiketten mogen alleen goedgekeurde claims staan. Deze zijn opgenomen in de Europese regelgeving. Zo mogen er geen vergelijkingen met moedermelk worden gemaakt en mogen claims niet misleidend zijn.

Zuigelingenvoeding

Met de etiketten van volledige zuigelingenvoeding is het beter gesteld. Van de 26 bemonsterde producten voldeden er slechts vier niet aan de wetgeving.

Prebiotische vezels

Als voorbeelden van ongeoorloofde vermeldingen geeft de NVWA 'Bevat prebiotische vezels' (op volledige zuigelingenvoeding); 'De bijzondere werking van borstvoeding inspireert merk X bij de ontwikkeling van onze flesvoeding' (op opvolgzuigelingenvoeding); 'Ook bevat het de juiste hoeveelheid onverzadigde omega-vetzuren DHA en AA. Deze ondersteunen een normale hersenontwikkeling.'(op peutermelk).

Waarschuwing

De toezichthouder onderzocht de etikettering en reclame voor zuigelingenvoeding, opvolgmelk en peutermelk. De samenstelling en kwaliteit van de producten werden buiten beschouwing gelaten. De fabrikanten van de producten die niet voldoen aan de eisen hebben waarschuwingen gekregen of zijn beboet.

Bron: ANP / Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Ook interessant