EU-hof oordeelt over woekerpolis NN

EU-hof oordeelt over woekerpolis NN

Het Europees Hof van Justitie doet woensdag uitspraak over de omstreden woekerpolissen van Nationale-Nederlanden (NN). Het hof in Luxemburg oordeelt of de verzekeraar voldoende informatie gaf bij het afsluiten van een verzekering en heeft gehandeld volgens de Europese regels voor levensverzekeringen.

Fatsoen en zorgplicht

De zaak draait om een klacht van een Nederlander die stelt dat NN hem te weinig informatie heeft gegeven bij het afsluiten van de verzekering Flexibel Verzekerd Beleggen, een zogenoemde woekerpolis. NN stelt dat het voldaan heeft aan alle regels, maar de klager meent dat er in Nederland ook zo iets is als goed fatsoen en zorgplicht. De Nederlandse rechter vroeg aan het Europees Hof van Justitie of die ongeschreven regels ook hier van toepassing zijn.

Vorig jaar stelde een belangrijke adviseur aan het EU-hof de klager in het gelijk: NN had meer informatie moeten geven. Doorgaans nemen de rechters het advies van deze advocaat-generaal over in hun oordeel.

De uitspraak zou grote gevolgen kunnen hebben voor gedupeerden van woekerpolissen in hun strijd voor een schadevergoeding.

Bron: ANP

Ook interessant