toggle menu

EU-landen pakken antibioticaresistentie aan

EU-landen pakken antibioticaresistentie aan

Europese landen gaan met elkaar de strijd aan met antibioticaresistentie. Bekeken wordt of landen samen nieuwe antibiotica kunnen ontwikkelen of alternatieven voor antibiotica. Dat hebben de ministers voor Volksgezondheid en Landbouw woensdag afgesproken in Amsterdam.

In de hoofdstad bogen 28 Europese bewindslieden van zorg en landbouw zich tijdens een ministeriële conferentie over het probleem. Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica. Een van de oorzaken daarvan is overmatig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica in de zorg en in de veehouderij. Eenvoudig te genezen ziektes als blaasontsteking kunnen daardoor weer levensbedreigend worden en het kan grote gevolgen hebben voor de gezondheidszorg.

Terughoudender zijn

De conferentie in Amsterdam vond plaats in het kader van het Nederlands EU-voorzitterschap. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) riepen er op om terughoudender te zijn met het gebruik van antibiotica in de zorg en in de veehouderij. Schippers waarschuwde dat de wereld het risico loopt om een van de kostbaarste geneesmiddelen uit de geschiedenis van de mensheid te verliezen. 'Het is nu tijd om tot actie over te gaan. Laten we voorkomen dat we over tien jaar met elkaar moeten concluderen dat we hebben gefaald.'

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant