toggle menu

'EU moet vaart maken met koppelen energiesystemen'

'EU moet vaart maken met koppelen energiesystemen'

De EU moet het tempo opvoeren om de nationale energie-infrastructuren met elkaar te verbinden en slimme elektriciteitssystemen aan te leggen. 'De overgang naar een duurzaam koolstofarme maatschappij is in Europa in volle gang', zegt EU-commissaris Miguel Cañete (Klimaat en Energie). 'De infrastructuur moet die ontwikkeling ondersteunen. Maar nu is Europa nog een grote legpuzzel.'

De Europese Commissie streeft naar 15 procent koppeling van alle netwerken in de EU per 2030. 'Een moderne energie-infrastructuur is cruciaal voor een geïntegreerde energiemarkt en voor het halen van de klimaatdoelen die we in Parijs hebben afgesproken', aldus de Spanjaard. Brussel schat dat er dit decennium 200 miljard euro nodig is voor de opwaardering van de energiestelsels.

In 2015 lanceerde de commissie plannen voor een Europese energie-unie, waarin duurzame, hernieuwbare, betrouwbare en betaalbare energie zijn weg door de hele EU kan vinden. Ook moet deze unie de lidstaten minder afhankelijk van niet-EU-landen maken.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant