Eu-Parlement Duikt in dieselgate

Eu-Parlement Duikt in dieselgate

Het Europees Parlement duikt in het dieselschandaal. Er komt een parlementaire enquêtecommissie die gaat kijken wat Brussel al wist van het gesjoemel met software door Volkswagen in dieselauto's waardoor de uitstoot veel lager uitkwam in laboratoriumtest dan in het echt.

Woensdag stemden de voorzitters van de fracties in het Europees Parlement in met de komst van de onderzoekscommissie.

De commissie gaat kijken wanneer de Europese Commissie op de hoogte was van het gebruik van de sjoemelsoftware en hoe er is gehandeld. Ook wordt gekeken naar de rol van de landen.

'Onderste steen moet boven'

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gaat deel uitmaken van de commissie. 'De onderste steen moet boven.' 'Deze kwestie tast de geloofwaardigheid van de EU aan', aldus Bas Eickhout (GroenLinks). 'Het is dan ook zaak om tot de bodem uit te zoeken wat er is gebeurd en hoe we dat kunnen voorkomen in de toekomst.'

Volkswagen liet woensdag weten eind januari te beginnen met zijn omvangrijke terugroepactie van alle bij het schandaal betrokken dieselauto's. Het concern verwacht heel 2016 bezig te zijn met de vervanging van onder meer software in de voertuigen. De ingrepen kosten autobezitters een halfuur tot een uur, aldus het bedrijf.

Bron: ANP

Ook interessant