toggle menu

EU-parlement ontevreden met antwoorden Facebook-baas Zuckerberg

EU-parlement ontevreden met antwoorden Facebook-baas Zuckerberg

Diverse Europarlementariërs toonden zich erg ontevreden na de discussie met Facebook-topman Mark Zückerberg in het parlement naar aanleiding van het misbruik van privégegevens van gebruikers. Veel van zijn antwoorden waren inhoudsloos, zei de rapporteur voor databescherming Philippe Lamberts.

Kati Piri (PvdA) zei dat Zuckerberg kwam met 'ingestudeerde beloftes', maar geen enkele garantie gaf dat de situatie beter wordt. 'Een simpel "sorry" is niet genoeg na de beïnvloeding van verkiezingen, het delen van onze privégegevens en het verspreiden van nepnieuws.' Zij noemde de Amerikaan een 'een echte wolf in schaapskleren'.

Lambert Van Nistelrooij (CDA) hoorde weinig nieuws en vestigt zijn hoop op de nieuwe Europese privacywetgeving. 'Anders zouden we het nakijken hebben.'

Veel vragen bleven onbeantwoord

De fractievoorzitter van de liberalen Guy Verhofstadt zei de 'brave new world' te vrezen waarin tienduizenden Facebook-medewerkers beslissen over wat nepnieuws is en wat niet. 'Dat is een publieke taak.' Zijn collega van de Groenen, Philippe Lamberts, vindt dat deze sessie niet het einde van het verhaal kan zijn. 'We staan op een vervolg, en zo nodig aanvullende regulering. We moeten ook het probleem van digitale monopolies aanpakken.

Volgens Sophie in 't Veld (D66) heeft Zuckerberg 'het geen moment moeilijk gehad. Een echt debat kwam niet van de grond. Veel vragen bleven onbeantwoord. We zien Zuckerbergs aanvullende antwoorden dan ook graag tegemoet.'

'Het onderzoek gaat nog maanden duren'

Onduidelijk is bijvoorbeeld of en wanneer Facebookgebruikers van wie de gegevens zijn misbruikt worden gecompenseerd. Ook kwam er geen antwoord op de vraag of er een mogelijkheid komt om verstoken te blijven van gerichte (politieke) advertenties. Op de vraag of het schandaal met Cambridge Analytica het topje van de ijsberg is, antwoordde Zuckerberg dat er nog duizenden apps moeten worden onderzocht. 'Het onderzoek gaat nog maanden duren.' Cambridge Analytica had een app ontwikkeld waarmee de gegevens werden binnengehaald.

Eerder besteedde Radar aandacht aan privégegevens op Facebook:

Bekijk de video

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant