toggle menu

EU stemt voorlopig niet in met afschaffing wintertijd

EU stemt voorlopig niet in met afschaffing wintertijd

Het plan om volgend jaar een einde te maken aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok krijgt geen instemming van de EU-landen. De verplichte zomer- en wintertijdregeling wordt op zijn vroegst in april 2021 afgeschaft, valt op te maken uit een voortgangsrapport van tijdelijk EU-voorzitter Oostenrijk dat maandag wordt besproken in Brussel.

Over een conceptbesluit waardoor Europa voor het laatst op 28 maart 2021 gecoördineerd overgaat op zomertijd wordt dan volgens ingewijden nog niet gestemd. Bij overleg van de EU-transportministers bleek vorige maand al dat een aantal landen meer tijd nodig heeft. Sommige lidstaten willen er eigenlijk helemaal niet van af en die optie staat ook nog steeds open.

'Onvoldoende duidelijk over voor- en nadelen'

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is kritisch over de onderbouwing van het voorstel van de Europese Commissie. Net als Oostenrijk vindt ook zij dat nog onvoldoende duidelijk is wat nu de voor- en nadelen zijn. 'Het kabinet acht van belang dat maatschappelijke belangen zorgvuldig worden meegenomen in de nationale voorkeur en heeft hiervoor tijd en ruimte nodig', schrijft ze aan de Kamer.

Voorkeurstijd Nederland niet een optie in voorstel EU

De beste tijd voor Nederland is de tijd als die in Londen, de zogenoemde Greenwich Mean Time (GMT). Dat is een uur vroeger dan onze huidige standaardtijd, de Centraal Europese Tijd (CET). Dat adviseert een groep deskundigen aan de regering in de discussie over de zomer- en wintertijd. Het gaat om experts in bioritme. Bij hen geniet de GMT de voorkeur.

Dat is echter niet een van de drie mogelijkheden die de Europese Commissie oppert, en waarover de lidstaten van de Europese Unie een standpunt moeten innemen. Brussel heeft het over de permanente 'wintertijd' (CET), een permanente zomertijd (één uur later) of handhaving van twee keer per jaar klok verzetten tussen zomer- en wintertijd. Van deze drie opties is permanente 'wintertijd' de beste, vinden de bioritme-experts.

Minister Kajsa Ollongren, die over het dossier gaat, is bezig allerlei standpunten te verzamelen. In de loop van december hoopt ze de resultaten te krijgen van een peiling onder ongeveer 2000 Nederlanders.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant