Radar

toggle menu

EU treedt op tegen dubieuze ringtonesites

Sinds juni 2008 zijn in Nederland 35 websites waarop ringtones voor gsm's worden aangeboden, gecontroleerd. Zestien daarvan bleken niet aan de EU-regels te voldoen. In twaalf gevallen is dat inmiddels opgelost. Dat is dinsdag in Brussel bekendgemaakt.

In alle 27 EU-landen plus Noorwegen en IJsland werd onderzocht of de websites zich mogelijk schuldig maakten aan misleidende verkoop van beltonen, wallpapers en mobieletelefoondiensten. Hierbij werd vooral gekeken naar websites die zich op kinderen en jongeren richten. Vervolgens werden 301 websites onderzocht op ernstige inbreuken op de EU-consumentenwetgeving. In 70 procent van deze gevallen zijn de problemen inmiddels opgelost.

Op 159 websites gebeurde dat door de site te verbeteren. 54 websites zijn gesloten. Een van de geconstateerde inbreuken op de consumentenwetgeving was dat beltonen als gratis werden aangeprezen, hoewel dat niet het geval was.

Voor de Nederlandse Consumentenautoriteit is de aanpak van misleidende sms-diensten al twee jaar lang een speerpunt. ,,We ontvangen hier nog dagelijks klachten over van consumenten. Het probleem wordt nu ook in andere landen aangepakt en dat is nodig. Veel aanbieders werken grensoverschrijdend. Daarom moeten de toezichthouders ook over de grenzen heen samenwerken'', zegt directeur Marije Hulshof van de Consumentenautoriteit.

De Nederlandse toezichthouder legde diverse boetes op en heeft daarnaast ook klachten over misleidingen ingediend bij de Stichting Reclame Code.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant