toggle menu

EU-verkeerscommissaris broedt op tolplan

EU-verkeerscommissaris broedt op tolplan

EU-commissaris Violeta Bulc voor Verkeer wil naar een Europees systeem voor tolheffing op personenauto's toe. Ze zei dat in gesprek met de Duitse krant Welt am Sonntag. Aan de basis van het systeem ligt de kilometerheffing.

'Dan betaalt de automobilist voor de daadwerkelijk gereden kilometers en voor de kosten die hij daarmee veroorzaakt, bijvoorbeeld voor het milieu', aldus de Sloveense. Ze laat nog wel in het midden of alle lidstaten verplicht worden de tol te heffen. 'Er zijn veel opties. Een afdracht kan verplicht worden, maar het is evengoed mogelijk dat het optioneel is, dat de landen zelf beslissen of en op welke wegen ze een kilometerafhankelijke tol zullen heffen.'

Het idee voor Europese tolheffing wordt al onderzocht en volgens Bulc is er over anderhalf jaar mogelijk meer duidelijkheid. Belangrijk in de plannen is 'dat de afgiften uit de kilometerheffing voor personenauto's terugvloeien naar de betroffen EU-landen die ze dan kunnen gebruiken voor de bouw en het onderhoud van de nationale infrastructuur.'

Duitse tolplannen overbodig

Een Europees tolplan maakt de Duitse tolplannen mogelijk overbodig, schrijven Duitse media maandag. De minister van Verkeer, Alexander Dobrindt, twijfelt of er Europese tol komt. Bovendien verandert het niets aan de beslissing volgend jaar tol voor personenauto's in Duitsland in te voeren, zegt hij.

Dobrindts plannen stuiten op veel verzet en zijn mogelijk in strijd met Europees recht. Bulc wilde zich daar in het interview niet over uitlaten. 'Ik wacht eerst op de officiële plannen. Pas als het Duitse parlement heeft ingestemd, worden de plannen voor mij officieel en dan zal de Europese Commissie de wet zeer scherp bekijken.' Volgens de EU-commissaris blijft het uitgangsprincipe dat buitenlanders niet direct of indirect gediscrimineerd mogen worden.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant