EU: zorgen om te snelle goedkeuring Boeing 737 MAX

EU: zorgen om te snelle goedkeuring Boeing 737 MAX

Leden van de transportcommissie van het Europees Parlement zijn bezorgd dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA de Boeing-toestellen van het type 737 MAX te snel akkoord geeft om weer te vliegen. In een brief aan het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) eisen de Europarlementariërs, onder wie Wim van de Camp (CDA), opheldering over de Europese procedures om deze passagiersvliegtuigen weer toe te staan.

Van de Camp: 'Boeing voert de technische testen zelf uit. Wij zijn bezorgd dat na een Amerikaanse goedkeuring de EASA de certificaten van FAA gewoon overneemt. Onze commissie heeft enkele weken geleden een hoorzitting gehad met EASA maar de vragen zijn daarna alleen toegenomen. Ook uit overleg met de Europese belangenorganisatie voor piloten ECA bleek dat zij zorgen heeft.'

Lees ook: Europees luchtruim gesloten voor Boeing 737 MAX

Twee toestellen van het type 737 MAX stortten kort na elkaar neer, in oktober in Indonesië en in maart in Ethiopië. Daarbij kwamen meer dan 300 mensen om. Sindsdien worden de toestellen wereldwijd aan de grond gehouden. Volgens Van de Camp zijn er steeds meer berichten dat de toestellen met grote technische problemen kampen.

Bron: ANP

Ook interessant