Europees Hof: Duitse tolheffing niet toegestaan

Europees Hof: Duitse tolheffing niet toegestaan

De tolheffing voor personenauto's die Duitsland wil invoeren is discriminerend voor buitenlandse automobilisten. De zogenoemde Maut is in strijd met het Europees recht, oordeelt het Europees Hof van Justitie in een zaak die is aangespannen door Oostenrijk met steun van Nederland.

De heffing voor het gebruik van de autobahn zou in oktober in moeten gaan. Volgens de Europese rechter zou de economische last ervan enkel op de schouders rusten van buitenlandse automobilisten omdat Duitse autobezitters via een belastingvrijstelling (deels) worden gecompenseerd.

Tolheffing op personenauto's gepland in 2020

De tolheffing op personenauto’s had in oktober 2020 moeten ingaan. Er wordt al tol geheven op vrachtverkeer. De geplande heffing varieerde van 2,50 euro voor een tiendaags vignet voor lichte voertuigen tot 130 euro voor een jaar.

Minister Cora van Nieuwenhuizen: succesvol verzet

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt het besluit 'een opsteker voor de Nederlandse automobilist die nu niet de kosten voor het Duitse vignet gaat voelen'. Zij heeft zich steeds verzet tegen het plan van de Duitse regering om tolheffing in te voeren. Nederland steunde de rechtszaak die Oostenrijk bij het Hof had aangespannen tegen de invoering van het vignet. 'Ik ben er blij mee dat ons verzet succes heeft gehad', aldus de bewindsvrouw.

Bron: ANP

Ook interessant