Europees luchtruim gesloten voor Boeing 737 MAX

Europees luchtruim gesloten voor Boeing 737 MAX

Nederland gaat het luchtruim sluiten voor de Boeing 737 MAX 8. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Van het Amerikaanse passagierstoestel zijn in korte tijd twee vliegtuigen neergestort.

Door het toestel te weren, volgt Van Nieuwenhuizen een nieuw advies van de Europese organisatie voor luchtvaartveiligheid EASA. Hoewel de minister de details daarvan nog niet heeft kunnen bestuderen, zegt zij 'geen enkel risico' te nemen. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die toeziet op de vliegveiligheid in Nederland, mogen vliegtuigen die al onderweg zijn nog wel landen.

Ook Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben het luchtruim al voor dit type toestel gesloten. In Nederland vliegt TUI met de Boeing 737 MAX 8. Het bedrijf heeft besloten het vliegtuig voorlopig aan de grond te houden. Ook andere vliegmaatschappijen vliegen niet meer met het toestel.

Lees ook: TUI vliegt voorlopig ook niet met Boeing 737 MAX

Afgelopen zondag stortte een toestel van Ethiopian Airlines vlak na de start neer. Daarbij kwamen alle 157 mensen aan boord om het leven. Op 29 oktober stortte een vliegtuig van Lion Air ook kort na het opstijgen in de Indonesische hoofdstad Jakarta neer in zee.

Lees ook: Boeing 737 MAX blijft in Groot Brittanië aan de grond

Update 18:55 uur: Toestel in hele EU aan de grond

De Boeing 737 MAX 8 en MAX 9 moeten in de hele Europese Unie voorlopig aan de grond blijven. De Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft dat besloten naar aanleiding van de vliegramp in Ethiopië afgelopen weekend. Zwitserland heeft aangegeven de EASA te zullen volgen.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft voorlopig nog geen actie ondernomen om de toestellen aan de grond te houden. Diverse Amerikaanse politici waaronder senatoren Mitt Romney en Elizabeth Warren hebben de toezichthouder opgeroepen dat wel te doen.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant